EKİP

ALPER HASANOĞLU

1967 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalında fizyoloji ihtisası yaptı. Çalışma alanı nörobiyoloji olup özellikle stres, anksiyete ve depresyon üzerine deneysel çalışmalar yaptı. Ardından İsviçre Basel’e gidip Basel Üniversitesi Psikiyatri Polikliniği ve Kliniğinde psikiyatri ihtisası yaptı. Psikiyatri ihtisası sırasında kognitif davranışçı terapi ve ardından şematerapi eğitimleri aldı. Kognitif Davranışçı Terapi alanında süpervizör ve eğitmendir. Türkiye’ye döndükten sonra esas olarak kendi muayenehanesinde çalıştı. Şu an ‘TherapiaGroup’ adını verdiği bir oluşum içinde iki meslektaşıyla birlikte psikiyatri psikoterapi pratiğine devam etmektedir.
Bir süre uzaktan felsefe öğrenimine devam etmiş olup ardından 2020 yılında Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde felsefe doktorasına başlamıştır. Şu an Nietzsche üzerine bir tez yazmaya çalışmaktadır. Radikal, Cumhuriyet, Milliyet, Diken, Duvar gibi yayın organlarında köşe yazarlığı da yapmış olan Hasanoğlu’nun bugüne kadar yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla şunlardır: Bir Terapistin Arka Bahçesi, Aşkın Halleri, İlişkilerin Günlük Hayatı, Hayat ve Diğer Hastalıklar, Hayat Bilgisi. Özlem Sinal’la birlikte editörlüğünü yaptığı Klinik Felsefe, Şirin Seçkin’le birlikte kaleme aldığı Çocukta Rezilyans ve Filiz Aygündüz’le yasptığı nehir söyleşi Gel Hayattan Konuşalım.

CENGİZ ARCA

2017 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamıştır. 2021 yılında ihtisas eğitimini tamamlamış ve psikiyatri uzmanı olmuştur. 2021-2023 yılları arasında kamu hastanelerinde uzman doktor olarak çalışmıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde sosyoloji eğitimi almıştır. 2019 yılından itibaren ‘’Psikiyatri ve Duvarın Ardı’’ isimli podcast kanalında yayınladığı bölümlerle podcast yayıncılığını sürdürmektedir. Akbank Sanat’ın katkılarıyla hazırlanan Psikoloji ve Sanat Söyleşileri’nde moderatör olarak görev almaktadır. Yazmak Atölyesi’nde çeşitli atölyeler yürütmektedir. ‘’Depresyon Ne İşe Yarar?’’ adında bir kitabı bulunmaktadır. Türkiye Psikiyatri Derneği Evrimsel Psikiyatri çalışma birimi koordinatörlüğünü yürütmektedir. Serbest hekim olarak çalışmaktadır.

ZELİHA BABAYİĞİT

Zeliha Babayiğit 1968 yılında İstanbul’da doğdu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikososyal Onkoloji ve Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
1991-93 yılları arasında Londra’da dil eğitiminin yanı sıra Rogerian yaklaşımla psikolojik danışmanlık eğitimi almıştır. (Introduction to Counseling (Birkbeck College, University of London, 1992) ve The Theory and Practice of Counseling (London, 1992)).
2007 yılında İstanbul Üniversitesi’nde “Obez Kadınlarda Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun Bilişsel Açıdan İncelenmesi” konulu tezini yazarak klinik psikoloji alanında doktora eğitimini tamamlamıştır.
Dr. Murat Dokur tarafından verilen 500 saatlik Aile ve Çift Terapileri eğitimini tamamlayarak aile ve çift terapisi uzmanı olmuştur. Yanı sıra Şema Terapi ve diğer terapi modellerine dair kısa süreli eğitimler almıştır.
Uzun yıllar çeşitli hastanelerde ve danışmanlık merkezlerinde psikoterapist olarak çalışmıştır. 2014-2023 yılları arasında İ. 29 Mayıs Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
1994 yılından bu yana özel ilgi alanı olan İngilizce çeviri çalışmalarını sürdürmekte olup aralarında I. Yalom’un kitaplarının da bulunduğu 150’ye yakın kitabı Türkçeye kazandırmıştır.
Çevirdiği önemli eserler arasında I. Yalom’un Varoluşçu Terapi, Annem ve Hayatın Anlamı, Bağışlanan Terapi, Kısa Süreli Grup Terapileri, Bugünü Yaşama Arzusu, Her Gün Biraz Daha Yakın, Ölümle Yüzleşmek, Güneşe Bakmak, Spinoza Problemi, bulunmaktadır. Diğer çevirileri arasında Duygusal Çeviklik, Bilinçli Farkındalık, Her Çocuk Başarabilir, Hayata Hazır Gençler Yetiştirmek, Kadın Beyni gibi kitaplar sayılabilir.
2018 yılında tanışıp çok etkilendiği Internal Family Systems Therapy (İçsel Aile Sistemleri Terapisi) modeli üzerine çalışmalara başlamıştır. Bu amaçla modelin kurucusu Richard Schwartz’ın modeli tanıttığı ilk kitabı olan Internal Family Systems Therapy kitabını Türkçeye kazandırmıştır. Ardından Amerika’da R. Schwartz’ın eğitimlerine katılmış, akredite IFS terapisti olmak üzere IFS Enstitüsü’nün gerekli gördüğü bütün eğitimleri ve süpervizyonları tamamlamıştır. Enstitü tarafından düzenlenen eğitimlerde program asistanı olarak görev almıştır. Şu anda IFS Institute sertifikalı terapisti olarak İngilizce ve Türkçe dillerinde terapi yapmaktadır.
Bir yaşam biçimi olarak gördüğü İçsel Aile Sistemleri Terapisi modelini Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak en büyük idealidir. Bu amaçla eğitimler, seminerler ve atölye çalışmaları düzenlemektedir.